petek, 5. december 2008

Vadba moči - 1. del

Vadba moči povečuje moč mišic, ki človeku omogočajo gibanje. Ugotovljeno je, da prilagojena vadba, če se izvaja ob običajnem vzdržljivostnem treningu, pri tekačih povečuje ekonomičnost njihovega teka. To pomeni, da vadba moči zmanjšuje porabo energije pri teku z določeno hitrostjo, hkrati pa ne zmanjšuje maksimalne porabe kisika (VO2max). To z drugimi besedami pomeni, da pozitivno vpliva na vzdržljivostni nastop tekačev. Sam tek s stališča pogostosti poškodb spada med visoko tvegane športe, saj se po nekaterih podatkih vsako leto poškoduje 65 odstotkov tekačev oziroma pride na sto ur vadbe ena tekaška poškodba (povzeto po Polet, 2008).

Torej, sama vadba moči je pomembna tako iz preventivnega vidika, kot z vidika ekonomičnosti teka. Sam dosedaj nisem posvečal pretirane pozornosti vadbi moči in mnogokrat so prišli tedni, ko je nekaj preprosto »začelo škripati«. Ker so začetki sezon idealni za spremembo določenih pristopov v treningu, sem se tudi sam odločil, da v zimskem obdobju posvetim več pozornost razvoju splošne telesne moči in preventivi pred poškodbami. Zaradi mnogih pozitivnih lastnosti in dokaj preprostega načrtovanja ter izvedbe treninga sem se odločil, da bom soje telo okrepil s pomočjo krožnega treninga

sreda, 3. december 2008

Zaključna slovesnost PK Celulozar

Ker je danes (sreda) dan za počitek, lahko nekaj napišem o včerajšnji zaključni slovesnosti Plavalnega kluba Celulozar, znotraj katerega delujem kot plavalni trener. V veselje mi je, da so se prireditve udeležili skoraj vsi plavalci iz moje selekcije in tako dobili v dar nove klubske majice, podeljena pa so bila tudi priznanja najuspešnejšim tekmovalcem. Ker se približujejo prve tekme za mlajše kategorije (Maribor, 13.12.2008) je bila to odlična priložnost, da mlajši tekmovalci spoznajo vzornike in tako dobijo dodatno motvacijo za nadaljno delo. Skupinsko slikanje doda temu dogodku še poseben čar in kaže na to, da se nekoč eden izmed največjih plavalnih klubov v Sloveniji vrača v svoje tire, tako v organizacijskem kot strokovnem smislu. Edino kar "nam" manjka je bazen, ki pa ga obljubljajo v bližnji prihodnosti.

ponedeljek, 1. december 2008

Ponedeljek: Tempo tek

Ponedeljek je eden izmed dveh dni v tednu, ko imam na programu treninga udarni tek. Kot je navada v začetku te sezone so torej ponedeljki rezervirani za tempo teke.

Celoten dan je minil v izmenjavanju sonca in dežja. Še ob 14 uri je kazalo na popoldne brez oblačka in na prijeten tekaški trening, nakar se je iz SZ strani "zaprlo" in zopet je sledil cikel dežja. Z Blažem sva bila dogovorjena, da trening pričneva ob 15:30. Po Murphey-u naj bi bil to čas, ko bi se najbolj ulilo, in ne boste verjeli, točno tako je bilo! Po nekaj minutnem razmisleku, kako se poprijeti s temi razmerami, sva na koncu prišla do zaključka je začeto stvar potrebno izpeljati do konca. "Namakanje" je delovalo 100% in do konca ogrevanja sva bila premočena do kože. Kljub temu sva sledila standardnemu protokolu ogrevanja - lahkoten tek, gimnastične vaje, tekaške vaje in pospeševanja! Pri meni je glavni del predstavljal 26 minutni tempo tek pri intenzivnosti okoli anaerobnega praga. V tem času sem pretekel cca 7,2 km (če bi imel GPS bi povedal še cm-je :D) in z realizacijo treninga sem in moram biti zadovoljen.

Moje mnenje o izvedbi treningov v podobnih razmerah je, da manjši kot so užitki med treningom, tem večje je zadovoljstvo po treningu (upam, da tudi učinek)!

p.s. Kakšen graf bom pa "pripopal", ko se iz Belgije vrne moj prenosnik...

nedelja, 30. november 2008

Mraz, prvi sneg in treningi


Nizke temperature in z njimi tudi prvi sneg je prinesel veselje in zaskrbljenost hkrati. Veselje je v tem, da človek doživi bela idila in tišino, ki jo prinese zasnežena narava. Hkrati pa nastane velik problem pri izvedbi treningov. Ker trenutno veliko časa posvečam teku, treningi teka pa v tem obdobju terjajo veliko časa, sem začel razmišljati o toplih krajih in boljših razmerah. Seveda imam v mislih priprave, katere načrtujem v neposrednem času po Novem letu. Sama destinacija in dolžina je zaenkrat še neznana, vendar večjih sprememb od lani ni pričakovati. Najbolj priljubljena in dostopna destinacija triatloncev je Hrvaška Istra (Medulin), kjer imajo v enem izmed hotelov tudi ugodne razmere za trening plavanja. Sama dolžina priprav pa je na žalost pogojena tudi s financami oz. količino pridobljenih sponzorskih sredstev.

Do takrat pa je ostalo še nekaj časa, katerega bom izkoristil tudi za obisk enega izmed slovenskihsmučarskih centrov, kjer bom obudil svoje nordijsko in alpsko znanje smučanja!