sobota, 6. februar 2010

Ob Burji še vedno 100 %

Noč v hotelu je bila mučna z malo spanca pri visoki temperaturi zraka v sobi. Kljub vsemu sem se ob 7 uri brez težav prebudil (kar je zame čudež), odšel na lahek zajtrk in nato v bazen, da naredim nekaj kilometrov. Že včeraj sem se zmenil, da bom plaval kar s plavalci PK Koper. Že iz plavalskih let vem, da so takšni treningi zmeraj nekaj posebnega. Že ob prihodu me je "zabilo", ko sem videl, da bo potrebno plavati po dolgem (50 m). Res je, 100 m naenkrat postane 105, rame pa zacementirane :) Preplaval sem 4,2 km z glavno serijo 4 x (5 x 100) na 1:30 za 1:15-17! Sledil je preostanek zajtrka in malo regeneracije v sobi. Ob 12 uri je sledilo 3,5 urno kolesarjenje po slovenski obali in Istri vse do Novegagrada. Burjica je bila kar močna zato je bil povratek do slovenske meje kar mučen in počasen. Če pa pri vsem tem še dežuje, je lahko kolesarjenje kar tečen šport. Števček je na koncu pokazal slabih 90 km, povprečna pa zgolj 25 km/h. Da sem izpolnil včeraj zadani plan sem zvečer odtekel še lahkotnih 10 km od Žusterne - Izole - Kopra - Žusterne. Pulz pri teku se je postopama umirjal in na koncu obstal med 143 - 145 ud/min. Posebnost tega teka je bila tema, slabo osvetljena kolesarska pot ter seveda Burjica.
(po 3 treningih/dan se ti mora malo skisat ;))

petek, 5. februar 2010

Mini priprave v Kopru

Z Darčitom sva se odpravila na Primorsko (Koper) z namenom, da opraviva nekaj kvalitetnih treningov. Ker nama je prvi dan nekoliko zagodlio vreme sva naredila le dva treninga od katerih je bil poudarek na teku. Sam sem opravil tek distanc, in sicer 5 x 2 km s pavzo 2 minut. Ker sem prejšnji teden podoben trening opravljal na stadionu polnem snega, sem se tega treninga kar nekoliko izogibal saj mi je bilo nazadnje nekoliko neprijetno. Vse ponovitve sem stekel krepko pod 7 minut. Po poznem kosilu sva naredila še plavanje. Ker sem v sredo dokaj intenzivno plaval, je bil tokrat na sporedu nekoliko bolj lahkoten trening z glavno serijo 3 x (100 + 200 + 400 + 200 +100) z 10 s pavze. Tempo se je gibal od 1:15 do 1:16! Skupna preplavana distanca pa kar 5,6 km! Jutri se dan začne (vsaj zame) z jutranjim plavanjem, nadaljuje s kolesom in konča z lahkotnim tekom. Če pa bo ostalo še kaj časa pa javim kako sva realizirala treninge. Skoraj zagotova pa bova večino dneva mokra ;)

Krasen nočni pogled na Žusterno in Luko Koper

Relaxica ;)

nedelja, 31. januar 2010

Januar

Shrani.si
(na zasneženem stadionu narejen tek 5 x 2 km, ;))
Pretekli mesec je mineval v boju med glavo, telesom in naravo (beri mrazom in snegom). Bilo je kar nekaj omembe vrednih trenutkov, med njimi pa naj izpostavim zaključena verzija diplomskega dela (upam, da diplomiram do konca februarja), pozdravljena poškodba desnega kolena, prvi kilometri s kolesom na Primorskem in pravkar končano DP v plavanju v Celju. Slednjega sem zaradi velike utrujenosti končal nekoliko pod pričakovanji, saj sem 800 metrov odplaval v času 9:08 (cilj bi bil dosežen z 9:00). V decembru in začetku januarja sem imel nekaj nevšečnosti z desnim kolenom, sumil pa sem da gre za t.i. tekaško koleno. Z nekaj preprostimi krepilnimi vajami za štiri glavo mišico sem poškodbo v drugi polovici januarja saniral in tako zopet neovirano treniram tek. Nekaj tekaške pripravljenosti je splavalo po vodi, vendar počasi prihajam na zadovoljiv nivo. Če primerjam pretekle sezone s sedanjo, lahko hitro ugotovim, da je aerobna pripravljenost, predvsem pa maščobni metabolizem na višjem nivoju. Na daljših tekih lahko pri istem naporu tečem tudi do 20 s hitreje po kilometru. Sestavni del tekaškega treninga sta poleg lahkotnih tekov tudi dva nekoliko bolj intenzivna treninga. Tu je prostor za tempo teke in distance na 2 oz. 3 km. Tekaško torej napredujem, občutki na kolesu pa so tudi že solidni in po nekaj kilometrov sem že čutil, da tudi kolesarjenje začenjam iz bistveno višjega nivoja kot leta poprej. Prejšnji konec tedna sva bila s kolegom na dvodnevnih mini pripravah na Primorskem. V dveh dneh sva brez večjih težav prevozila 220 km, kar je za začetek zelo obetavno. Takšen sistem bom prakticiral tudi v nadaljevanju, vse dokler v domačih krajih ne pride do otoplitve. Povratek na Primorsko načrtujem že naslednji teden, ko bom v Izoli ali Medulinu preživel 3-4 dni, kjer bo zopet poudarek predvsem na kolesarjenju.