petek, 2. januar 2009

Prehrana vzdržljivostnega športnika

Očitno je, da so prazniki za nami in s tem tudi vse obilne pojedine, ki se jim v Božičnem in prednovoletnem času (in tako je prav) ne moremo izgogniti. Praznično razpoloženje se počasi pomirja in zopet zaživimo po ustaljenem ritmu z mnogo novih ciljev in želja. Poznam veliko športnikov (rekreativnih in vrhunskih), katerih želja je, da si v prihajajočem letu uredijo prehrano na način, da bodo pametno nadzirali svoje zdravje in težo. Ko me različni ljudje sprašujejo kako izgubiti kilogram jim enostavno svetujem: "Pojej manj kalorij kot jih porabiš!" in verjamite, to 100 % deluje! Pri tem vas opozarjam, da morate biti strpni in zmerni, kajti nič ni iz danes na jutri (čeprav TV obljublja neverjetne formule). Če govorim o prehrani športnika mora slednji biti osredotočen, da prehrana pokrije dve pravili: dovolj velik vnos kalorij in ogljikovih hidratov za energijo pred in med vadbo in optimalno regeneracijo po vadbi!

Če se ukvarjate z vzdržljivostnimi športi, potrebujete enakomerno porazdelitev energije skozi relativno dolgo časovno obdobje. Treningi so ponavadi dolgotrajni in intenzivni, zaradi česar je kakovostna visokoenergijska prehrana (prehrambeni dodatki) nujno potrebna. Med srednjeintenzivno vzdržljivostno aktivnostjo potrošite med 600 in 825 kcal na uro, med visokointenzivno pa kar med 825 in 1125 kcal na uro. Večja kot je intenzivnost aktivnosti, več ogljikovih hidratov boste porabljali. Po treningu nam regeneracijski napitek omogoča hitro in učinkovito polnjenje zalog, ter rehidracijo. Pri uporabi regeneracijskih izdelkov je pametno omeniti glutamin, ki je v večini (60%) shranjen v mišicah. V normalnih, nestresnih ali zmerno stresnih pogojih proizvodnja v telesu običajno zadosti minimalnim potrebam, v primerih povečanega stresa (predvsem fizičnega), pa se je dodajanje glutamina v obliki prehranskega dopolnila izkazalo za izredno učinkovito. Z dodajanjem glutamina vzdržujete ustrezen nivo glutamina ter tako zmanjšate katabolizem (razgradnjo) in pospešite regeneracijo.
Tabela dodatkov k prehrani:

Shrani.si

Nikoli nisem bil nekakšen ljubitelj diet, ker je moje mnenje, da si mora vsak posameznik sestaviti jedilnik, ki mu najbolj ustreza, pametno pa se je držati nekaterih smernic, ki so splošno znane. Najbolj pomembno je dejstvo, da pri prehrani, kot pri vsaki stvari ne pretiravamo, saj lahko bistveno vplivamo na svoje zdravje!

ponedeljek, 29. december 2008

1. Novoletni tek: RAPORT

Rezultati 10 km (M in Ž)
Rezultati 3 km (M in Ž)
Prvi tek je za nami in potrebno je reči, da je uspel 100%! Teka se je skupno udeležilo približno 200 tekmovalk in tekmovalcev, ki so se pomerili na treh razdaljah. Sam sem tekel na 10 km in na kratko bom opisal, kako je tek izgledal skozi moje oči. Štart je bil ob 14:30 uri, zato smo se tisti, ki smo večer poprej rajali na "Energy žuru" že nekako sestavili skupaj. Sam začetek je teka je bil izredno hiter, kajti že po nekaj 100 metrih, sem se začel prebijati v ospredje (ponavadi začnem počasneje in čez celoten tek pridobivam mesta). Že samo podatek, da sem na 1750 m pritekel v času 5:30 je obetal OR na 10 km! Proti koncu 1. kroga sta se mi pridružila še kasnejši zmagovalec Breznik Jan in Povšič Miha, ki je zmagal na 3,3 kilometrskem teku. Po 1. krogu (10:55) sva torej v ospredju ostala samo dva, jaz pa sem diktiral tempo, ki je v 2. krogu (cca 23:00) nekoliko popustil. Na sredini dirke sem začel plačevati davek prehitrega začetka, saj nikakor nisem mogel priti do zraka. Tempo je zato občutno padel in začel se je notranji boj s samim seboj. Bolečine v trebušni votlini so nekoliko popustile šele na koncu 2. kroga, ko so mi navijači (ob prečkanju ciljne ravnine) vlili novih moči! Sam sem dobro vedel, da v primeru, da z Janom prideva skupaj v ciljni nimam večjih možnosti za zmago. Moja taktika je bila torej, da se mu poskušam v zadnjem krogu nekoliko "odlepiti", vendar mi to ni uspelo. Tako sem v ciljnem sprintu priznal premoč tokrat hitrejšemu Brezniku. Sam sem s svojim nastopom izredno zadovoljen in čas 34:11 pomeni, da mi je uspelo doseči zastavljeni cilj - teči pod 35 min!
Na tem mestu bi se zahvalil vsem, ki ste se teka udeležili in pripomogli k pozitivnem vzdušju prireditve. Še posebno pa gre zahvala Branetu in Matjažu, ki sta najbolj zaslužna, da je prireditev doživela krst že v tem letu!
Lep pozdrav vsem in srečno 2009!