torek, 27. april 2010

Dolenjska runda

Končno smo jo našli, eno kolesarsko rundo, ki je množično obiskana in kjer je mogoče trenirati vožnjo v skupini pri večjih hitrostih. Mislim, da se zanjo uporablja ime Dolenjska runda, z letečim štartom in ciljem na Otočcu. Čeprav nas v bližnji okolici Krškega kar nekaj solidno vozi kolo se le redko dogovorimo za skupinsko vožnjo in tako moji treningi največkrat potekajo v solo izvedbi oziroma v skupinici, ki šteje 2-3 paciente. Že res, da so cilji kolesarskega treninga največkrat dosegljivi pri samostojni vožnji, kjer intenzivnost dvigneš na želeni nivo in pri njej vztrajaš točno določeno količino časa/kilometrov.

Pri triatlonih, kjer je dovoljeno zaveterje prihaja do prepletanja fizičnih in taktičnih sposobnosti. Kdaj in na kakšen način izkoristiti svoje prednosti in na kako izničiti svoje slabosti se kolesar le stežka nauči pri samostojni vožnji. Situacijski trening oz. skupinska vožnja (s sebi enakimi) te pripravi, da vzporedno razvijaš načrt napada in obrambe. Pravočasnost odziva in izbira ustreznih taktičnih elementov so bistvenega pomena pri določanju uspešnosti vožnje v skupini.

Zelo sem vesel, da smo izvohali 90 km rundo, ki zajema tudi nekaj hribčkov in spusta. Na trenutke smo vozili hitro drugič nekoliko počasneje, v povprečju pa smo krog zaključili s 36 km/h. Edina slabost je, da se sedaj tudi na trening kolesa najprej odpravim z avtom, samo verjemite da se splača.